Η τοποθέτηση της Ιφιγένειας Στεργιούλα, Δημοτική Συμβούλου του συνδυασμού "Ανατροπή Αναγέννηση για τα Γρεβενά μας", στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη συζήτηση για το Μεταναστευτικό και την ενδεχόμενη εγκατάσταση νέων δομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Γρεβενών.

Αναλυτικά: Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναλυθεί το προσφυγικό θέμα σε βάθος και είχα τονίσει την ανθρωπιστική του διάσταση! Δηλαδή την ανάγκη όλοι να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε σ'αυτούς τους ανθρώπους. Η κοινωνία εκδήλωσε αυτή την ανθρωπιστική στάση καθώς δέχτηκε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων με τον πλέον ομαλό τρόπο (συναινετικά και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα οι ξενοδόχοι)χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας προβληματίζει το θέμα αυτό!
Ωστόσο σήμερα η κατάσταση αυτή ξεφεύγει ακούγεται η δημιουργία δομών φιλοξενίας μέσα στην πόλη δομών κλειστών και ελεγχόμενων (κατά πόσο ελεγχόμενων;)
και ποιος ο αληθινός σκοπός των δομών αυτών; (να έρθουν νέοι πρόσφυγες η να μεταφερθούν εκεί αυτοί που ήδη υπάρχουν στον ορεινό όγκο;)
Εδώ προκύπτουν αλλά θέματα!
Αν λάβουμε υπόψιν την φιλοξενία νέων προσφύγων το πρόβλημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς η διαχείριση του έχει να κάνει με τις δυνατότητες του τόπου να δεχτεί η να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό. Ήδη η περιοχή μας αναλογικά με την υπόλοιπη χώρα και με τις όμορες περιοχές σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Τούτο και σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό δημιουργεί μια δυσαναλογία μεταξύ των ντόπιων και φιλοξενούμενων που καλό είναι να μην αυξηθεί για πολλούς λόγους! Επίσης, οι υποδομές της περιοχής είναι προσαρμοσμένες για την εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτών. Το γεγονός ότι τα Γρεβενά δέχτηκαν και φιλοξένησαν μεγάλο αριθμό προσφύγων δεν πρέπει να ληφθεί ως αδυναμία και να αποτελέσει ένα άλλοθι για την κεντρική εξουσία να στείλει έναν ατελείωτο αριθμό επιπλέον προσφύγων λόγω της ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΣΟΒΑΡΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΑΝΑΓΚΗ : να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον η ήδη βεβαρημένη περιοχή μας ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΟΙΡΆΣΟΥΝ ΤΑ "ΘΕΤΙΚΑ" !!"