Η τοποθέτηση του Δημητρίου Μπόλη, Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού "Ανατροπή Αναγέννηση για τα Γρεβενά μας", στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, κατά τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό ζήτημα.

Ακούω με πολύ προσοχή την όλη κουβέντα και καταλαβαίνω το εξής. Το πρόβλημα το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα Ελλάδος, Ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο. Δεν είναι όμως πρόβλημα Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πρόβλημα Γρεβενών. Φυσικά τα Γρεβενά ανήκουν στη Δυτική Μακεδονία. Θα πρέπει να το εστιάσουμε, θα πρέπει να το εξειδικεύσουμε και να αναφερόμαστε και να λέμε μεταναστευτικό πρόβλημα στα Γρεβενά! 

Και επειδή μου αρέσουν τα νούμερα και ξέρω ότι και ο κύριος Περιφερειάρχης ασχολείται με τα νούμερα, θα μιλήσω πληθυσμιακά και θα αναφερθώ και θα πω ότι η Κοζάνη έχει 150 χιλιάδες κόσμο, με βάση την αναλογικότητα του 1% θα έπρεπε να έχει 1500. Η Φλώρινα έχει 50-51 χιλιάδες, αντίστοιχα 500. Η Καστοριά 50 χιλιάδες και τα Γρεβενά -με βάση την απογραφή του 2011 και αυτή- 31 χιλιάδες. Πλέον έχουν φύγει πάρα πολλοί από τα Γρεβενά, είναι πολύ λιγότεροι οι κάτοικοι, άρα τα Γρεβενά θα έπρεπε να έχουν 300. Αυτή τη στιγμή τα Γρεβενά έχουν 1700. Κάποιοι λένε και πολύ περισσότερους. Άρα το πρόβλημα για τα Γρεβενά είναι τεράστιο. Εμείς θέλουμε να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει, τι θα πρέπει να κάνει η Περιφερειακή αρχή, όλοι εμείς η πολιτεία, ώστε αυτό το γεγονός να μειωθεί, να μικρύνει για τα Γρεβενά.

Και επειδή κατάγομαι από τον ορεινό όγκο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκεί επάνω υπάρχουν πολύ όμορφα χωριά, οι κάτοικοι εκεί είναι μειοψηφία. Το χειμώνα μένουν 300 κάτοικοι σε όλα αυτά τα χωριά και οι μετανάστες είναι 1500. Το καλοκαίρι δεν αλλάζει πολύ, γιατί θα σας πω ότι τελειώνει πλέον και ο εγχώριος τουρισμός. Πολλοί από τις μεγάλες πόλεις δε θα επιλέξουν να έρθουν στα χωριά, γιατί εκεί κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι οι μετανάστες. Αυτό όλο το πρόβλημα το επιτείνει και το κάνει τεράστιο. 

Να κλείσω με 3 ερωτήματα. Δεν ξέρω ποιος θα μου τα απαντήσει. Η αναλογικότητα του 1% ισχύει στην Περιφέρεια. Το μοίρασμα αυτό μέσα στην Περιφέρεια πως γίνεται; Θα ήθελα να αισθανθώ το κομμάτι της δικαιοσύνης, το κομμάτι τις ισονομίας και να σκεφτώ ότι: 

"NAI, στη Δυτική Μακεδονία όλοι βάζουν πλάτη", 

"NAI, είναι πρόβλημα Δυτικής Μακεδονίας", 

"ΝΑΙ, είναι πρόβλημα όλων". 

Άρα λοιπόν εδώ θα ήθελα συγκεκριμένες πράξεις, κινήσεις, να δω ότι αλλάζει αυτή η κατάσταση η οποία για τα Γρεβενά είναι πάρα πολύ άσχημη. Θα κλείσω με μία ερώτηση. Αν αύριο δούμε ότι έρχονται και άλλα λεωφορεία στα Γρεβενά, τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να κάνουμε εμείς, τι πρέπει να κάνει ο κόσμος; Θα ήταν χαρά μου αν θέλει κάποιος να απαντήσει.