Καταρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ τον Περιφερειάρχη, θεωρώ την παρουσία του σημαντική και ουσιαστική στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάτσιο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους που μας τιμάνε με την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους δημότες που όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν για τη δική μας ασφάλεια και προστασία. Πάνω από όλα να ευχαριστήσω τους δημότες οι οποίοι πραγματικά όλο αυτό το διάστημα συμπεριφέρθηκαν με υπέρμετρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε κανένα κρούσμα, να περάσουμε αλώβητοι. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία αυτό το γεγονός να το εκμεταλλευτούμε -με την καλή έννοια- και να το προβάλλουμε.

Όσον αφορά το προσφυγικό, είναι η τέταρτη φορά που το συζητάμε. Στο ίδιο έργο θεατές. Είχα πει και την πρώτη φορά όταν συζητήσαμε για το προσφυγικό, το ότι δεν ξέρω για ποιο λόγο και η τότε Περιφερειακή αρχή με το που ξεκίνησε το θέμα αυτό, η πρώτη πόλη που αναφέρθηκε ήταν τα Γρεβενά. Είχα πει τότε, για ποιο λόγο; Δεν υπάρχουν άλλες πόλεις; Εμείς μόνο είμαστε μέσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Για εμάς μόνο αναφέρεστε; Και η αλήθεια ποια είναι; Ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, όπου σε συνεργασία με τους ξενοδόχους, ήρθαν οι πρώτοι 744 πρόσφυγες. Κάναμε Δημοτικά Συμβούλια στα οποία παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες δεν ακούγονται πουθενά. Η αλήθεια αυτή είναι. Υπάρχει μια πλήρης απαξίωση από Υπουργεία, από Δομές, στην ουσία για να το πούμε λαϊκά, μας γράφουν κανονικά. Ούτε καν μας ενημερώνουν. Φτάσαμε σε ένα σημείο να ενημερωνόμαστε από δημότες ή από διάφορα όργανα και να μην ενημερωνόμαστε από επίσημα χείλη. Αυτό είναι τραγικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και με μεγάλη υπευθυνότητα. Δεν επιτρέπεται να έρχονται πρόσφυγες μετανάστες -γιατί στην ουσία, μετανάστες είναι τώρα, να λέμε αλήθειες- στην περιοχή μας και να μην ενημερώνονται τα αρμόδια όργανα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Βουλευτής, η Περιφέρεια. Εκτός αν κάποιοι ενημερώνονται και δε μας ενημερώνουν. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση την οποία έχουμε από το Υπουργείο και από τη Δομή. Επειδή έτυχε να πάρω τηλέφωνο και στο Υπουργείο και στη Δομή. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Μιλάω με την κυρία Φερεντίνου η οποία χειρίζεται τη Δομή και τη λέω "κυρία μου, μας είχατε υποσχεθεί ότι δεν θα έρθουν άλλοι πρόσφυγες στα Γρεβενά". Μου λέει "κύριε Παλάσκα, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι, είναι το Υπουργείο". Παίρνω στο Υπουργείο τηλέφωνο "εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πρόσφυγες που είναι στη Δομή, οποιοσδήποτε μετανάστης, πρόσφυγας έρχεται στα Γρεβενά, υπεύθυνη είναι η ΔΟΜ." Δηλαδή τι γίνεται; Ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των δύο και δεν αναλαμβάνει κανένας υπεύθυνα να πει ότι "ναι, εμείς τους στέλνουμε!" Εξακρίβωση πληροφοριών είναι ότι πραγματικά η ΔΟΜ δημιουργεί και ελέγχει όλο το συγκεκριμένο κομμάτι του προγράμματος Filoxenia. Όποιος μετανάστης έρχεται επάνω, η αλήθεια είναι ότι έρχεται από τη συγκεκριμένη Δομή. Οι οποίοι άνθρωποι αξιολογούν τις ξενοδοχειακές μονάδες, τις περνάνε μέσα σε μια κατάσταση, μπαίνουν σε μια δημοπρασία που γίνεται από το Υπουργείο, αναλαμβάνουν 3,4,5 χιλιάδες μετανάστες και τους στέλνουν σε ξενοδοχεία. Πάντα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, εμπλέκονται τα ξενοδοχεία των Γρεβενών. Ενώ υπόσχεση είναι ότι δεν θα έρθει ούτε ένας πρόσφυγας, ούτε ένας μετανάστης, οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στα Γρεβενά. Φτάσαμε 1300, συζητιέται και για άλλους. Θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, με σημαντικά θέματα και προβλήματα, τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή, υπάρχουν χωριά τα οποία έχουν πρόβλημα με νερό. Φανταστείτε να βάλουμε κι άλλους 40-50 πρόσφυγες (λέω ένα παράδειγμα). Προβλήματα υπάρχουν διάφορα στα χωριά όπως με τα σκουπίδια, με το νοσοκομείο κτλ. 

Πρέπει Δήμαρχε, όλοι μαζί, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, να αποτρέψουμε, ούτε ένας μετανάστης παραπάνω στην περιοχή μας. Στην παρούσα φάση τουλάχιστον αυτό. Από εκεί και πέρα να δουλέψουμε, να συμπράξουμε, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Όχι αυτή η ασυνεννοησία, το να βγαίνει ο ένας να λέει το τάδε, ο άλλος κάτι άλλο, ποιος φταίει, ποιος δε φταίει. Νομίζω φτάσαμε σε αυτό το σημείο για το λόγο ότι δε μπορούμε να κάτσουμε κάτω να συνεννοηθούμε για ένα απλό πράγμα.

Ότι η περιοχή μας δεν αντέχει άλλους μετανάστες, ούτε στα ορεινά, ούτε και στα πεδινά. Από εκεί και πέρα, αναλογικότητα. Αν πάρουμε αυτή τη στιγμή μετανάστες, πρόσφυγες που είναι στη Δυτική Μακεδονία, εγώ πιστεύω ότι είναι 2500. Είναι κάποια στοιχεία τα οποία έχω, ας είναι και 3000. Αν πάμε με αναλογικότητα, μας αναλογούν 500, 600, αν δείξουμε και μια καλή προθυμία 700. Αυτούς πρέπει να έχουμε στα Γρεβενά. Δυστυχώς έχουμε 1300 και ο κίνδυνος ελλοχεύει να αυξηθούν κι άλλο. Εδώ βέβαια καλούμε τον Περιφερειάρχη να πάρει θέση με πρόταση, το ότι πραγματικά σε αυτό το κομμάτι θα ισχύει η Περιφερειακή συνείδηση, η αλληλεγγύη, η συνεννόηση. Είναι ένα σοβαρό κομμάτι. Μπορούμε να διαχειριστούμε 400, 500 πρόσφυγες. Αυτοί που είναι από την αρχή πάνω στις δομές. Θα βρούμε τον τρόπο και θα πάρουμε και απόφαση. Αλλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε 1500 και 2000. 

Για την ανάπτυξη του τόπου, νομίζω ότι στην προηγούμενη ή στην προ προηγούμενη συνεδρίαση που κάναμε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ήταν πρόταση δική μας, είχαμε πει τότε ότι πραγματικά πρέπει Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και όλοι εμείς να φτιάξουμε ένα αναπτυξιακό πλάνο για την ορεινή περιοχή. Να δείξουμε κι εμείς στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους αυτούς που επισκέπτονται τα Γρεβενά, ότι είναι ο τόπος μας, μπορεί να αναπτυχθεί, μπορεί να πάρει τα πάνω του το τουριστικό κομμάτι, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το έχουμε χάσει. Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις. 

Από εκεί και πέρα, είχαμε ζητήσει να γίνει ένα ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία του Περιφερειάρχη, του Βουλευτή. Επίσης να συζητήσουμε για 3,4 σημαντικά και σοβαρά ζητήματα τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε. Δυστυχώς λόγω του κορωνοϊού έμεινε πίσω. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει μια τέτοια συνεδρίαση και νομίζω ότι στην παρούσα φάση είναι επιτακτική η ανάγκη μέσα στον Ιούνιο να κάνουμε μια τέτοια συνάντηση και να βάλουμε μερικά βασικά θέματα πάνω στα οποία θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για να διεκδικήσουμε πράγματα περαιτέρω. Εμείς εμμένουμε στην άποψη της αναλογικότητας, ότι μας αναλογεί ως περιοχή να το αναλάβουμε αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει από εδώ και πέρα να δώσουμε μια δυναμική, να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί όσον αφορά το κομμάτι για καινούριους πρόσφυγες μετανάστες στην περιοχή μας. Το επιπλέον κομμάτι που μας αναλογεί, να βρεθεί ένας τρόπος να πάνε σε άλλους Νομούς της Περιφέρειάς μας, σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες ή εν πάσει περιπτώσει ας φύγουν από την περιοχή μας ή ας αναλάβουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. 

 

 

 

 

Στη δευτερολογία του ο Κώστας Παλάσκας σημείωσε: "Στα ευχάριστα της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι προτάσεις του Περιφερειάρχη, πραγματικά μπορούν να δώσουν μια δυναμική στον τόπο μας αν πραγματικά υλοποιηθούν και θέλω να πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν. Από εκεί και πέρα ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος με ποιο τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε την κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο που συζητάμε σήμερα, ότι αν υπάρχει μία ενιαία πρόταση η οποία θα στηριχθεί τόσο από το Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και όλους εμάς, νομίζω και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν σε περίπτωση όλα αυτά τα οποία συμφωνούμε δεν εφαρμοστούν, να πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να ενεργοποιήσουμε και τους πολίτες".